O destilaci



O destilaci
První destilace probíhá v tak zvaném surovinovém kotli o objemu 350 l. V tomto kotli probíhá pálení kvasu. Vypálený surový destilát se nazývá LUTR. Po ochlazení je LUTR jímán do sběrných nádrží. LUTR je průhledná mírně zakalená kapalina, která obsahuje cca 27 až 30% ethylalkoholu.Druhá destilace LUTRU probíhá v menším rektifikačním kotli o objemu 120 l. V tomto rektifikačním kotli se uvolňuje a současně zvyšuje koncentrace čistého jemného destilátu. 
První fáze se nazývá úkap, předek, začátek. Obsahuje nebezpečné těkavé látky nevhodné ke konzumaci (aldehydy a především methylalkohol).
Druhá fáze se nazývá prokap, střed, jádro. Je to dlouho očekávaný výsledek našeho snažení.
Třetí fáze se nazývá dokap, zadek, konec.Jedná se o zbytky lutrovych vod, které jsou mléčně zakalené a obsahují některé mastné kyseliny.
Při destilaci LUTRU se naplno projeví vlastní umění a zkušenost palírníka. Oddělit v pravou chvíli vzácnou, křišťálově čistou tekutinu zvanou ovocný destilát, nebo jak říkají moravští gurmáni "vodu života", dokáže jen málokdo. Péče věnovaná rozdělování jednotlivých fází při druhé destilaci se nesmí podceňovat. Pravé umění výroby destilátu spočívá v dokonalé schopnosti destilatéra umět oddělit nejcennější a nejjemnější část v procesu destilace.
Profesionální destilatér "PALÍRNÍK" se musí spoléhat pouze na své chuťové buňky, čich a lihoměr. Pouze roky praxe, získané zkušenosti a vědomosti nabyté z odborné literatury a tvrdá každodenní práce, mohou zaručit dokonalý výsledek, který ocení zákazník.
Kvalitní destilát v nás vyvolává smyslové potěšení. A to je odměna za s láskou připravené ovoce na kvas. Naším cílem je Vaše spokojenost, kterou Vám v naší pálenici zajistíme, dodáte-li kvalitní ovoce nebo Vámi naložený kvas za minimální odměnu se zálohou Kč. Kdo neochutná - neuvěří!